Keittiö on kodin sydän. Vietämme siellä paljon aikaa ruoanlaiton ja seurustelun merkeissä. Miellyttävästi valaistussa keittiössä on teholtaan ja tunnelmaltaan monenlaista valoa: hyvää yleisvaloa, tehokasta ja häikäisemätöntä työskentelyvaloa sekä rauhallista himmeämpää valoa seurusteluun ja ruokailuhetkeen.
Ruokailuun lämmintä kohdevaloa
Riippuvalaisimet luovat keittiöön pientilan ruokailua varten. Kytke tilan valaisimet omiin valaisinryhmiin siten, että voit ohjata niitä erikseen. Arkiruokailuun, joulupöytään, peli-iltaan tai rauhalliseen tunnelmointiin on mukava vaihtaa valaistusta tilanteen mukaan. Jos et voi säädellä valoja kytkimistä, ovat langattomat älylamput tähän oiva apu.
Asenna ruokapöydän valaisin sopivalle korkeudelle. Liian ylös sijoitettu valaisin häikäisee ruokailijoita ja liian matalalle sijoitettuna varjostin muodostaa näköesteen pöydän yli. Ruokapöydän valaisimen sijoituskorkeus on n. 60 – 80 cm pöydän pinnasta. Jos sinulla on varjostin, jonka läpi lamppu näkyy selvästi, kiinnitä huomiota myös lampun ulkonäköön.
Valon värilämpötilan huomioiminen on tärkeää. Liian lämmin valo saa sekä ympäristön että ruuan näyttämään tunkkaiselta, liian kylmä valo tekee tilan kalseaksi ja vähentää ruuan ulkonäön houkuttelevuutta. Jos ruokailutila avautuu kodin muihin tiloihin, kiinnitä huomiota siihen, että samaan aikaan päällä olevat valaisimet ovat samaa värilämpötilaa.
Tunnelmaa ja ilmettä lisävaloilla
Joskus on kiva tuoda pientä pilkettä arkeen - tai vaihdella valaistusta tilanteen, vuodenajan tai juhlateeman mukaan. Tässä muutama vinkki:
- Kiinnitä keittiön lasivitriiniin tai lasisten kaapinovien taakse led-nauhaa. Pehmeä epäsuora valo luo tilaan tyyliä ja ryhtiä. Valo on silmille miellyttävää eikä häikäise.
- Lisää kattaukseen säihkettä koristevaloilla. Ihanat taipuisat valolangat tuovat pöytään juhlan tuntua. Paristokotelon voi piilottaa vaikka pieneen purkkiin tai kääräistä lahjapaperiin. Ledit eivät kuumene, joten niitä voi käyttää huoletta herkkienkin materiaalien kanssa.