Korjatuista hehkulampuista loistaviin ledeihin

Airam on jo sadan vuoden ajan vastannut suomalaisten näkemystä kunnon lampusta, joka on kestävä ja luotettava hyvän valon tuoja. 1920-luvulla koteja ja konttoreita valaisivat lämminsävyiset hehkulamput. Tänään kaikkialla loistavat ledit.

lampun tarina

Mitä lampulle on tapahtunut 100 vuoden aikana?

Airamin ja suomalaisen sähkölampun tarina alkoi käytettyjen hehkulamppujen korjauksesta vuonna 1921. Näppärät sormet, tarkat silmät ja lasinpuhallustaidot olivat tarpeen, kun vanhan lampun katkennut hehkulanka vaihdettiin ehjään Helsingin Uudenmaankadun piharakennuksessa. Toisen elämän saaneet hehkulamput toivat koteihin, konttoreihin ja tehtaisiin turvallista ja helppokäyttöistä sähkövaloa. Koska tuohon aikaan materiaaleista oli huutava pula, sai uuden lampun ostaa vain, kun toi vaihdossa vanhan tilalle. 

Korjauksen ohella Airamilla opiskeltiin lamppujen valmistukseen tarvittavaa tyhjiötekniikkaa sekä lasin ja metallin käsittelytaitoja. Ensimmäiset suomalaiset hehkulamput valmistuivat 1925. Alkuaikoina valmistus oli aika lailla käsityötä. 

Hehkulamppujen massatuotanto alkoi, kun Airam perusti Helsingin Punavuoreen oman lasitehtaan vuonna 1933. Siellä alkoi myös monelle tutun punaisen termospullon valmistus, kun keksittiin, että tyhjiötekniikka on omiaan myös juomien kylmyyden ja kuumuuden säilyttämisessä. Hehkulamppujen wolframi puolestaan osoittautui oivaksi kovametalliksi talvirenkaiden nastoihin, joiden menestyksekäs valmistus pyörähti käyntiin 1950-luvun lopulla.

Airamin uuden hehkulampputehtaan vihkijäisiä vietettiin Puistolassa 1979. Samana vuonna juhlistettiin Edisonin hehkulamppukeksinnön 100-vuotispäivää. 


Luksusluokan päivänvaloa

Hehkulamppu oli pitkään ainoa sähkövalonlähde. Vuosikymmenten myötä sen rinnalle alettiin kehittää lamppuja, jotka toivat enemmän valoa ja paloivat monia tuhansia tunteja. Airam aloitti omalla tehtaallaan loistelamppujen valmistuksen vuonna 1950. Historia kertoo, että ensimmäisten koelamppujen tekeminen oli todellinen taidonnäyte, kun useita metrejä pitkää lasiputkea vedettiin käsityönä putkimaisen lampun kuvuksi. Airam loi lamppujen loisteaineille omat reseptit, joilla voitiin räätälöidä valon väriä. Airam kehitti tiettävästi myös maailman ensimmäisen de Luxe -sarjan loistelampun, jonka valon värisävy jäljitteli päivänvaloa.

Loistelamput toivat valon käyttöön ison muutoksen, sillä ne tuottivat hehkulamppuihin nähden moninkertaisesti valoa. Loistelamppujen myötä työpaikkojen ja tehtaiden valotasoja voitiin nostaa, jolloin työt sujuivat entistä sutjakammin ja turvallisemmin.


Muotoja ja kirkkaita värejä

Taiteilija Tapio Wirkkalan Airamille vuonna 1959 suunnittelema WIR-lamppu oli kansainvälinen muotoilun menestys. Linjakas opaalilasinen hehkulamppu, johon oli yhdistetty musta valaisinjohto, olivat jo sinällään kaunis käyttöesine. Vuotta myöhemmin ihasteltiin kristallilamppua, joka sai inspiraationsa pohjoisen luonnon sulavasta jäästä ja valuvasta vedestä. Suuren suosionsa säilyttäneissä WIR-lampuissa loistavat tänään ledit.

Lähes sadan vuoden ikää lähestyvä hehkulamppu sai sisarlampun vuonna 1967, kun valaisimeen kierrettiin Airamin Neolux-lamppu. Lampun lasikuvun sävyttäminen neodyymioksidilla kirkasti kodin värit. Lamput toivat raikkaan ilmeen myös myymälöihin ja ravintoloihin. Lampun lasin keksi Teknillisen korkeakoulun professori Olavi Erämetsä, kun hän syömään mennessään laittoi vahingossa nenälleen neodyymioksidilla käsitellyt silmälasit. Niillä katseltuna aamiaispöydän tomaatti hehkui punaisena, salaatit olivat kirkkaan vihreitä ja lihaleikkeleet ihmeen herkullisen näköisiä. Alkoi tuotekehitys, jonka myötä syntyi sataprosenttisesti kotimainen tuote. 
 

Airam on aina vastannut herkällä korvalla asiakkaidensa tarpeisiin. Amerikan markkinoille vietiin aikoinaan peräti 16 000 tuntia kestäviä hehkulamppuja. Vaikka tuntien lisääminen tiesi tinkimistä valontuotosta, olivat erikoishehkulamput omiaan tiloissa, joissa lampunvaihto oli erityisen hankala operaatio. 

Aamulla aurinko illalla Airam

Airam on aina ollut edelläkävijä valon tuojana ja lampputekniikan taitajana. Vuosien mittaan tehtaissamme on valmistettu niin mainoksissa mutkille taipuvia neonvaloja, katuvalaistuksen natriumlamppuja, puistojen ja tehdassalien elohopeahöyrylamppuja kuin valon värisävyiltään mainioita monimetallilamppuja.  

Pienloistelamppujen valontuottoon ja valmistukseen otettiin mallia loisteputkista. Pienloistelamput tulivat tutuiksi myös energiansäästölamppuina ja hehkulamppujen korvaajina ne toivatkin rapiat säästöt kotien sähkölaskuihin. 


Nyt meillä on ledi

2000-luvun alussa alkoi ledien esiinmarssi, joka jatkaa voitokasta kulkuaan. Tänään ledi on syrjäyttänyt muut lampputyypit ylivertaisilla ominaisuuksillaan. Sen valotehokkuus ja polttoikä ovat aivan omaa luokkaansa. Vain mielikuvitus on rajana ledivalon värisävylle - se voi olla valkoista tai säihkyä kaikissa sateenkaaren väreissä. Ledien suosio näkyy myös hinnoissa: kun alkuaikoina ledilampun hinta oli 35 euron luokkaa, on se nyt alle kolme euroa. 

Ledit tuovat tänään valoa koteihin, kouluihin, toimistoihin, tehtaisiin, kaduille ja kauppoihin - kaikkialle missä on ihmisiä ja elämää. Airamilla on Suomen monipuolisin ledivalikoima sekä koteihin että sähköalan ammattilaisille. 

Ledilampun oikean tehon valinta kaupassa on helppoa, kun Airamin lamppupakkaus kertoo sekä valovirran lumeneina että hehkulamppuvastaavuuden watteina. Selkeästi ja kuvien kera. Yhdessä myymälöiden kanssa kehitetyt lamppulavat ja hyllykartat auttavat myös asiointia. Lamppujen monipakkaukset eli ”mäyräkoirat” taas nopeuttavat ammattilaisten lampunvaihtoa, eikä turhaa jätettä synny. Pakkauksissa olemme siirtyneet täysin muovittomiin kartonkeihin.

Tuotteita kehitetään yhdessä asiakkaiden kanssa aina vain paremman valon aikaansaamiseksi. Esimerkkinä pakkaslamppu, jonka ledit eivät hyydy, vaikka mittari laskee 40 asteeseen. Ja kirkkaan valon ystäville on luotu 150 watin hehkulamppua vastaava ledilamppu, jossa on lumeneita peräti 2 400.

Ledit taipuvat moneen. Kasvit kukoistava kasvilampun valossa, jossa on sopivasti sinistä ja punaista. Pakkaslamppu nauttii paukkupakkasista ja saunalamppu kunnon löylyistä. Loistelampun voi korvata lediputkella ja pallokupuiset filamenttilamput ovat sisustajan silmänilo. Koristevalot tuovat arkeen bling-blingiä, pihavalot karkottavat hämärän ja ledivalosarjat kruunaavat joulukuusen. 

Airam on aina ollut ihmisten arjen tunteva kumppani, joka etsii ja löytää kuhunkin valotarpeeseen passelin ratkaisun. Sadan vuoden kokemuksella. Tässä valossa on hyvä jatkaa eteenpäin. 

lampunpuhallusta airam-lampputehdaskuva

airam-lampputehdaskuva

airam-lampputehdaskuva

Airam-hehkulamput

wir-lamput_airam-historia

lamppukauppoja messuilla