Valaistusohjausjärjestelmän valintaan pätevät samat perusperiaatteet olipa kyse perinteisestä tai langattomasta ohjauksesta. Molemmissa on tavoitteena tuoda riittävän tehokasta valoa sinne missä sitä tarvitaan ja vain silloin kun sitä tarvitaan.
Asiakaslähtöinen valaistusympäristö huomioi käyttäjän tarpeet
Käyttäjien tarpeiden kartoittaminen ja osallistaminen kannattaa jo suunnittelun alkuvaiheessa. Jos tiedetään käyttäjien toiveet ja todelliset tarpeet, voidaan ne huomioida valaistusta suunniteltaessa.
Langaton valaistuksen ohjaus joustaa saneeraustilanteissa, koska järjestelmä voidaan mukauttaa ympäristössä tapahtuviin muutoksiin esimerkiksi uusiin väliseiniin ja sen myötä muuttuneisiin valaistusvaatimksiin. Erityisesti se sopii niihin saneerauskohteisiin, joissa ei ole mahdollisuutta lisätä ohjauskaapelointia tai se ei ole järkevää.
Tiloissa, joissa valaistustarpeiden muutokset ovat todennäköisiä kuten liiketilat, koulut, liikuntatilat ja avokonttorit, aikaa ja rahaa säästyy, kun valaistusta voidaan lisätä helposti jälkikäteen. Muutokset voidaan toteuttaa pelkästään valaisimien uudella ryhmittelyllä ja säätämisellä. Tämä tapahtuu ohjauksen mobiiliasovelluksella.
Mobiiliohjaus tuo vapautta ja helppoutta käyttöönotossa ja valaistuksen ohjauksessa. Langattomissa ratkaisuissa valaistusta voidaan ohjata mobiililaitteen lisäksi langattomilla kytkimillä, liike- ja läsnäolotunnistimilla sekä erilaisilla käyttöpaneeleilla.
Vertaile järjestelmiä ja varmista palvelu
Valaistusohjausjärjestelmän ja valaisintoimittajan rooli ja yhteistyöhalu korostuvat uuden järjestelmän valinnan yhteydessä. Suunnittelijalla sopivien valaisimien etsimiseen voi mennä aikaa ja usein tarvitaan luovia ratkaisuja.
Vertaile eri ohjausratkaisuja. Mieti onko suositeltu ratkaisu kohteeseesi tarpeeksi monipuolinen. Varmista, että valaisintoimittaja on valmis pohtimaan yhdessä suunnittelijan ja tilaajan kanssa räätälöityjä ratkaisuja.
Ehkä tarvitset apua valaistussuunnitelmissa ja energiansäästölaskelmissa. Valaisintoimittajan lisäpalvelut helpottavat uuden järjestelmän suunnittelua, hankintaa ja käyttöönottoa.
Langaton valaistuksenohjaus sopii hyvin
- kun tarvitaan erillisiä muuttuvia valaistustilanteita, esimerkiksi toimistot, koulut, liiketilat.
- kohteisiin, jota ei voida sulkea saneerauksen ajaksi kuten liikenneterminaalit ja terveydenhuollon tilat.
- tiloihin, joissa ohjauksen kaapelointi ole mahdollista tai järkevää, esimerkiksi suojelluissa saneerauskohteissa.
Saneerauskohteen haasteet
Varmista kohteessa langattoman signaalin kuuluvuus. Langaton sovitin voi sijaita valaisimen integroituna valaisimeen tai valaisimen ulkopuolella. Selvitä myös langattoman ohjaustekniikan kiinnitysratkaisut. Ratkaisu pitää miettiä yhdessä valaisimen kiinnityksen kanssa. Huomioi vielä olemassaolevan ohjaustekniikan hyödyntäminen osana langatonta ohjausjärjestelmää.
Koeasennuksella varmistat ratkaisun sopivuuden ja toimivuuden. Koeasennus saattaa säästää materiaalia, työtä ja aikaa työmaalla, joten se on taatusti vaivan arvoinen.
Huomioi vielä nämä
- Valaisinvalikoiman monipuolisuus ja hinta-laatusuhde.
- Tuotteiden saatavuus ja toimitusaika.
- Tuotteiden elinikä.
- Onko järjestelmää tutkittu ja testattu.
- Kustannus kohteen ja budjetin mukaan.
- Investoinnin takaisinmaksuaika.
- Yhteensopivuus ja järjestelmän laajennettavuus jälkeenpäin.
- Muista koeasennus.
- Valaisimien huoltosuunnitelma.
Airamin projektimyynti auttaa
Airamin langattomasti ohjattavien valaistusratkaisujen valikoima on laaja. Lumi, Plata, Highbay ja peräti 40 muuta tuoteperhettä ovat saatavana Casambi-ohjattavina. ActiveAhead® on itseoppiva, älykäs ja monipuolinen valaistusratkaisu säästää myös kustannuksia ja energiaa itseoppivan algoritmin ja ohjauksen automatisoinnin ansiosta. Airamin projektimyynti auttaa sähköalan ammattilaisia oikean langattoman valaistusratkaisun valinnassa.