Valon väri vaikuttaa paitsi sisustusvärien, tekstiilien ja esineiden ulkonäköön, myös vireyteen ja suorituskykyyn. Kotikäytössä lampun valinta valon värisävyn perusteella on pitkälti makuasia, joten ehdotonta oikeaa ja väärää valintaa ei voida sanoa. Lamppujen värintoistokyvyissä on myös eroa.
Miten näemme värit
Väri on auringosta tai muusta valolähteestä tulevaa sähkömagneettista säteilyä eli valoa. Jokaista värisävyä vastaa oma aallonpituus. Ihmisen silmän tappisolut aistivat silmään heijastuneita eri aallonpituuksia: punaista, vihreää ja sinistä. Väriaistimus syntyy näiden solujen yhteisvaikutuksesta. Päivänvalo sisältää paljon kaikkia valon aallonpituuksia eli sateenkaaren värejä. Värien näkeminen taas perustuu eri pintojen kykyyn heijastaa eriväristä valoa.
Valon värin mittaus
Valon värilämpötilaa mitataan kelvin-asteikolla. Lampun värintoistokyky (RA tai CRI) ja värilämpötila (K) vaikuttavat suuresti ympäristön värimaailman aistimiseen ja tunnelman syntymiseen. Mitä korkeampi kelvin-arvo, sitä sinisempi ja kylmempi valo on. Värintoistoindeksi (lyhenne CRI, englanniksi colour rendering index) eli RA-indeksi on suure, jolla mitataan valonlähteen kykyä toistaa värejä. Indeksiluku 100 tarkoittaa, että värit toistuvat parhaalla mahdollisella tavalla ja 0 sitä, ettei värit toistu lainkaan ja näemme kaiken mustavalkoisena.
Puhdasta valkoista valoa työskentelyyn
Vaaleat pinnat pääsevät oikeuksiinsa ja raikastuvat kirkkaammassa valossa (4000 K). Ne sopivat myös erityisen hyvin työskentelyvaloksi esim. keittiön työtasolle tai lukuvaloksi. Erityiskohteissa ja tarkkuustöissä vaaditaan joskus hyvin tarkkaa värintoistoa. Tällöin CRI90-lamput ovat paras vaihtoehto. Värit toistuvat voimakkaampina ja puhtaina ja erottuvat hyvin toisistaan.
Lämmin valo rentouttaa
Luonnossa ihmissilmä näkee valon värilämpötilan auringon laskiessa lämpimänä. Auringon ollessa taivaanrannassa matalalla, joutuvat auringon säteet kulkemaan pisimmän matkan halki ilmakehän, jolloin sininen sirottuu auringon valosta pois ja jäljelle jäävät punertavat värisävyt. On siis luontevaa, että illan tullen lämminsävyinen valo rentouttaa ja valmistaa kehon lepoon ja uneen. Oleskelutiloissa kannattaakin suosia lämmintä värilämpötilaa ja himmennettävää valaistusta.
Kodissa suositaan yleensä lämminsävyistä valoa, 2700 – 3000 K. Lämpimien värien ja esimerkiksi puupintojen lämmin sävy korostuu, jos myös valonlähteen valo on lämmintä. Vaihtamalla vanhat peruslamput Decor-sisustuslamppuihin voit helposti tuoda vaihtelua vanhoihin valaisimiin ja luoda kotiin uudenlaista tunnelmaa.
Päivänvalolamppu erityistarpeisiin
Luonnossa päivänvalon väri on kirkkaana päivänä viileän sinertävä 6500 K. Airamin päivänvalolampulla saadaan aikaan päivänvaloa imitoivaa valaistustunnelma. Päivänvalolamput vastaavat tarpeisiin saada luonnollista valoa. Lamput soveltuvat tarkkuutta vaativiin töihin, esimerkiksi koruseppä- ja tekstiilitöissä.