Vastuullisuusmatkalla: Kestävyysraportointi Airamilla

Vastuullisuusmatkalla: Kestävyysraportointi Airamilla

Odotukset yritysten vastuullisuudelle ovat isommassa muutoksessa kuin koskaan ennen. Airam haluaa jakaa avoimesti vastuullisuusmatkaansa, joka tähtää kohti ihmisten, ympäristön ja yhteiskunnan kannalta vastuullisempaa arkea. Lue kuinka Airam valmistautuu kestävyysraportointiin (CSRD).

Mikä on kestävyysraportti? 

Kestävyysraportointidirektiivi eli CSRD on yksi merkittävimmistä uusista yritysvastuuta koskevista säädöksistä EU-alueella. Direktiivi koskee EU:ssa arviolta noin 50 000 yritystä, ja Airamia näiden joukossa. Yleisesti lainsäädäntöön kirjattu kestävyysraportointi luo painetta yrityksille parantaa toimintaansa, mikä vauhdittaa siirtymää kohti kestävämpää taloutta. 

Kestävyysraportointiin velvoittava direktiivi tulee voimaan vaiheittain vuosina 2024–2028. Airam on mukana raportoijien toisessa aallossa: keväällä 2026 julkaistaan ensimmäinen direktiivin mukainen kestävyysraporttimme. Siinä käsitellään Airamin vaikutuksia sekä ympäristöön että ihmisiin arvoketjun eri vaiheissa.  

Mitä lakivelvoitteinen kestävyysraportti sitten pitää sisällään?  

Kestävyysraportti on laaja kokonaisuus, johon sisältyy ympäristöä, sosiaalista vastuuta ja hyvää hallintoa koskevia aiheita. Kuten muutkin raportointivelvolliset yritykset, Airam antaa kaikille yhteisten tietojen lisäksi tietoa juuri Airamille olennaisista vastuullisuusaiheista. 

Direktiivin määrittelemässä olennaisten aiheiden määrittelyprosessissa arvioidaan riskejä, mahdollisuuksia ja vaikutuksia, jotka yritys toiminnallaan aiheuttaa ympäristölle ja ihmisille sen arvoketjussa. Arvoketjuun kuuluu ylävirta, oma toiminta ja alavirta eli kaikki arvoketjun vaiheet tuotteisiin tarvittavien raaka-aineiden hankinnasta käytöstä poistettavien tuotteiden kierrätykseen. 

Airamin arvoketju

Kestävyysraportin valmistelussa tulee ottaa huomioon myös ne riskit, mahdollisuudet ja vaikutukset, joita erilaisilla kestävyyskysymyksillä on Airamin talouteen. Yritysten tulee lisäksi kuulla omien sidosryhmiensä näkemyksiä vastuullisuusasioista osana tätä prosessia. 

“Erityisesti Airamin kaltaiselle pk-yritykselle valtava tiedonkeruu kestävyysraportointia varten on suuri ponnistus. Koska tietotarpeet ovat uusia, pitää datankeruutapoja luoda nollasta. Tällaisten riskien ja mahdollisuuksien kartoittaminen on kuitenkin yrityksille ensiarvoisen tärkeää – eikä vain tärkeää, vaan suorastaan välttämätöntä. Kyseessä on niin ympäristön kuin ihmistenkin kestävä tulevaisuus”, sanoo Airamin vastuullisuus- ja laatupäällikkö Siina Hara

Kestävyysraportoinnilla tavoitellaan parempia päätöksiä 

Kestävyysraportoinnin myötä yritykset velvoitetaan tunnistamaan ja kantamaan vastuunsa toimintansa vaikutuksista lainsäädännöllä. Vastuuta on laajennettu omien seinien sisältä koko arvoketjuun, raaka-aineista kierrätykseen. Myös tiedon jakaminen asiakkaille ja muille sidosryhmille on tärkeä osa uutta lainsäädäntöä. 

"Raportoinnin myötä meille kertyy arvokasta uutta tietoa, joka ei kuitenkaan vielä itsessään takaa muutosta, vaan tärkeintä on ottaa se mukaan päätöksentekoon”, muistuttaa Hara. 

Raportit ovat julkisia ja tarjoavat näin kenelle tahansa aiempaa tarkempaa ja vertailukelpoisempaa, varmennettua tietoa siitä, millaisia vaikutuksia suomalaisen Airamin toiminnalla on maailmaan. Kestävyysraportointi tuo mukanaan suuria mahdollisuuksia niin Airamin asiakkaille, kuluttajille kuin Airamillekin yrityksenä. 

Päivitetty 01.10.2024