Airam har sedan 1921 arbetat med att tillgodose Nordbornas önskemål om bra ljuskällor som är hållbara, ger ett kvalitativt bra ljus med rätt ljusflöde, färgtemperatur och färgåtergivning. På 1920-talet lystes hem och kontor upp av glödlampor med varmtonade färger. I dag lyser moderna LED-lampor överallt och kunder kan välja mellan en mängd varianter av former, färger, toner, effekter, likväl som smarta ljuskällor som kan styras via app.
Ljuskällor och armaturer skapar trygghet och stämning, lyser upp färger och gör livet bekvämare på alla sätt. Under de senaste hundra åren har ljuskällan genomgått en stor förändring, men dess syfte är fortfarande detsamma – att ge ljus, stämning och energi i människornas vardag.
Vad har hänt med ljuskällan under 100 år?
Historien om Airam och den finländska elektriska glödlampan började med renovering av begagnade glödlampor 1921. Händiga fingrar, skarpa ögon och färdigheter i glasblåsning var nödvändiga när den gamla ljuskällans trasiga glödtråd byttes ut mot en hel glödtråd i den gamla gårdsbyggnaden vid Nylandsgatan i Helsingfors. Glödlampor som fått ett nytt liv gav i hem, kontor och fabriker ett tryggt och praktiskt elljus. Eftersom det vid den tiden rådde skriande brist på material fick man köpa en ny ljuskälla endast om man i utbyte lämnade tillbaka den gamla.
Utöver att lära sig att renovera ljuskällor lärde man sig vid Airam den vakuumteknik som behövs för att tillverka lampor samt kunskap i att hantera glas och metall. De första egenproducerade finska glödlamporna tillverkades 1925. I början var tillverkningen i stor utsträckning ett rent hantverk som krävde stor fingerfärdighet och precision.
Massproduktionen av glödlampor inleddes när Airam 1933 grundade en egen glasfabrik vid Rödbergen i Helsingfors. Där började man också tillverka den för många bekanta röda termosflaskan. Detta när man märkte att vakuumteknik också kan utnyttjas för att hålla drycker kalla eller varma under lång tid. Många andra idéer förverkligades också och kom att bli produkter som gjorde Airams varumärke vida känt. En udda produkt som såldes i många år vart vinterdubb. Volfram som användes i glödlampor visade sig vara en utmärkt hårdmetall för vinterdäcksdubbar och den framgångsrika tillverkningen av dem inleddes i slutet av 1950-talet.
Invigningen av Airams andra nya glödlampfabrik firades i Parkstad 1979. Samma år firades 100-årsjubileet av att Edison uppfunnit sin första fungerade glödlampan.
Dagsljus i lyxklass
Glödlampan var länge den enda elektriska ljuskällan. Under årtiondena började man vid sidan glödlampan utveckla ljuskällor som gav mer ljus och brann i många tusen timmar. Airam började tillverka lysrör i sin fabrik 1950. Historien berättar att det var ett verkligt konststycke att tillverka de första testlamporna, eftersom det flera meter långa glasröret tillverkades som ett hantverk och munblåstes manuellt. Airam skapade sina egna recept för fluorescerande ämnen i lysrör och kompaktljuskällor med vilka man kunde skräddarsy ljusets färg. Airam utvecklade veterligen också, som första i världen, ett lysrör i den så kallade ”De Luxe-serien”, vars ljusnyanser efterliknade dagsljus.
Lysrörslamporna medförde en stor förändring i användningen av ljus, eftersom de producerade flerfaldigt mer ljus än glödlamporna. Tack vare lysrörslamporna kunde ljusnivåerna på arbetsplatserna och fabrikerna höjas, vilket ledde till att arbetet löpte smidigare och tryggare än tidigare samt att större ytor kunde belysas på ett kostnadseffektivt sätt.
Former och klara färger
Den WIR-lampa som konstnären Tapio Wirkkala formgav för Airam 1959 blev en internationell designframgång. Den stilrena glödlampan av opalglas, till vilket en svart lampsladd anslutits, var redan i sig ett vackert bruksföremål. Ett år senare fick man beundra kristallampan, som fått sin inspiration av smältande is och rinnande vatten i den nordliga naturen. I de numera klassiska WIR-ljuskällorna som fortfarande är mycket populära, lyser idag modern och energibesparande LED-teknik.
Glödlampan, som vid tidpunkten närmade sig nästan hundra års ålder, fick en ”systerljuskälla” 1967 när Airams Neolux-lampa lanserades. När ljuskällans glaskupa tonades med neodymiumoxid fick den färgerna i hemmet att framträda mycket mer klart. Lamporna gav också butiker och restauranger ett nytt fräscht utseende och produkterna som såldes framträdde i sina rätta färger. Lampans glas uppfanns av Olavi Erämetsä, professor vid Tekniska högskolan i Helsingfors, när han av misstag till frukosten tog på sig sina glasögon som behandlats med neodymiumoxid. När han tittade genom dem lyste tomaten vid frukostbordet klart röd, salladerna var klart gröna och pålägget såg mer aptitligt ut. Produktutvecklingen med den nya upptäckten påbörjades omgående, vilket resulterade i att en hundraprocentigt inhemsk och unik produkt skapades under AIRAM’s varumärke.