Under ljusårens lopp
På 1920-talet startade den egna produktionen av elektriska 120 V lampor i Finland. År 1926 fick företaget namnet Airam. Det finns olika teorier om namnets upphov: Osram, Tungsram – ram-ändelsen som beteckning på råvaran Wolfram – eller var det kvinnonamnet Maria baklänges?
Glasfabriken placerades i Helsingforsstadsdelen Rödbergen år 1933. Förutom att blåsa lampor började man senare även att blåsa bl a innerflaskor till termosar. Neonljusenheten grundades 1936. Ett samarbete med arkitekter och reklammakare resulterade i att ljusreklam kom att börja färglägga stadsbilden på ett helt nytt sätt, särskilt kring huvudstaden.
Under krigsåren lagades gamla lampor i brist på material och ljusreklamen släcktes. Den röda termosflaskan gjordes i en svart version åt sjukvårdstrupperna. Från och med 1948 tilläts återigen ljusreklamen lysa upp Helsingfors gatubild efter energibristen under kriget.
Den, av Airam, konstruerade stora resultattavlan väckte uppmärksamhet internationellt i samband med de olympiska spelen i Helsingfors år 1952. En representant från Airam skötte tavlan med hjälp av reläer på dess baksida. Samma teknik användes senare framgångsrikt med datorunderstöd, bl a under Europamästerskapen i friidrott 1971 och de olympiska spelen i Moskva 1980.
På 50-talet föddes de naturljushärmande lysrörslamporna och De Luxe-dagsljuslamporna på Airams egna glasfabrik. Produktutvecklingen skapade innovationer såsom t ex lamporna Neonlux och Neondymlite, kända för sitt behagliga ljus.
Ljuset inspirerar
År 1960 vann WIR-lampan, designad av Tapio Wirkkala, pris på Triennalen i Milano.
Produktionen av elektriska lampor var långt automatiserad redan på 60-talet. Airams lampfabrik inspirerade även konstnärer. I YLE:s serie ”Levande arkiv” ingick Fredrick Hackmanns film Ljuset, med filmmusik av kompositören Henrik Otto Donner. Med hjälp av sinnebilder och modern jazz berättar filmen om tillverkningen av glödlampor vid Airams lampfabrik i Helsingfors.
På 1970-talet påbörjades tillverkningen av högtrycksnatriumlampor och lysrörslampor i stadsdelen Skomakarböle i Helsingfors.
Omfattande konsumentupplysning och kundutbildning pågick kontinuerligt genom årtiondena i form av böcker, föreställningar och filmproduktion. De egna utställnings- och utbildningslokalerna färdigställdes på 80-talet.
Under 90-talet utökades sortimentet med trädgårdsbelysning, strålkastare och dekorljus. På 2000-talet kom de första led- och solar-produkterna ut på marknaden.
På Habitare-mässan år 2015 presenterar Airam prototyper för nya OLED-armaturer, som tagits fram tillsammans med Aalto-universitetets konstinriktning. 2020 på Jyväskylä Electric-mässan introducerade Airam trådlösa belysningskontrolllösningar för offentliga lokaler och hem som en del av ett smart hem.