Miljöansvar

 

Miljöansvar

Vi tar hänsyn till miljöpåverkan av vår verksamhet. Vi strävar kontinuerligt efter att utveckla våra aktiviteter för att minimera negativa effekter och främja en cirkulär ekonomi. Vårt arbete med miljöansvar styrs av följande principer, åtgärder och mål: 

  • Vi förbättrar kontinuerligt kvaliteten på våra design- och produktionsprocesser. 
  • Vi samlar in data och mäter miljöpåverkan av våra produkter. 
  • Vi arbetar för att minimera den negativa miljöpåverkan av våra produkter under hela deras livscykel. 
  • Vi investerar i produkter, lösningar och processer som bidrar till att mildra klimatförändringarna. 
  • Vi förbättrar kontinuerligt funktionaliteten och miljövänligheten hos vår förpackning. 
  • Vi ökar medvetenheten om energieffektivitet, produktsäkerhet och återvinning. 
  • Vi beaktar miljövänligheten hos vår verksamhet på våra anläggningar och när vi reser. 
  • Vi kommunicerar öppet om miljöfrågor till våra intressenter. 
  • Vi investerar i avfallsminimering och återvinning.

» Läs mer om våra årliga hållbarhetsmål.

Beräkning av utsläpp 

Vi beräknar våra utsläpp varje år enligt GHG-protokollet för växthusgasredovisning. Vid beräkningen för 2021 beräknade vi utsläppen för hela vår leverantörskedja för första gången. Mindre än 1% av våra utsläpp kommer från våra egna direkta verksamheter. Huvudkällan till utsläpp är användningen av elektricitet från belysningsarmaturer och ljuskällor som vi säljer.

Utsläppsmål

Den årliga utsläppsberäkningen utgör grunden för vårt utsläppsmål och uppföljning. Vårt utsläppsmål är vetenskapligt grundat, det vill säga i linje med Parisavtalets mål att hålla den globala uppvärmningen inom 1,5 ºC. Science Based Targets (SBT) -initiativet har validerat vårt mål:

Vi strävar efter en minskning med 42% av våra egna direkta och inköpta energiutsläpp (omfattning 1 och 2) fram till 2030 jämfört med basåret 2021. Dessutom åtar vi oss att mäta och minska utsläppen inom vår värdekedja (omfattning 3).

Vi strävar efter en minskning med 42% av våra egna direkta och inköpta energiutsläpp (omfattning 1 och 2) fram till 2030 jämfört med basåret 2021. Dessutom åtar vi oss att mäta och minska utsläppen inom vår värdekedja (omfattning 3).

Största delen av våra utsläpp kommer från energiförbrukningen som uppstår när våra kunder använder våra belysnings- och andra elektriskt drivna produkter. Därför har vi satt ett mål för våra utsläpp inom omfattning 3 som kompletterar SBT-åtagandet: att minska utsläppen från våra produkter med 30% fram till 2030.

Vi har utarbetat en plan för att uppnå våra utsläppsmål, och vi uppdaterar den årligen.

Airam Utsläppsminskningmålet 2023

Vi har redan vidtagit olika praktiska åtgärder för att minska klimatpåverkan från våra egna verksamheter, inklusive: 

  • Vi har genomfört ett antal energieffektivitetsåtgärder på våra fastigheter, som att byta ut belysning och lägga till isolering vid renovering av tak. Våra fastigheter erbjuder möjlighet till laddning av bilar. 
  • Vi använder 100% certifierad förnybar el på våra anläggningar. Våra anläggningar i Kerava använder förnybar, bio-baserad fjärrvärme. 
  • Vi har förbättrat avfallssorteringen och återvinningen på våra egna anläggningar. Till exempel återanvänder vi förpackningsmaterial när det är möjligt. 
  • I vår bilpolicy har vi fastställt en CO₂-utsläppsbegränsning på ≤ 100 g (WLTP). Utsläppsbegränsningen granskas regelbundet. Vi erbjuder också en förmån för företagscyklar till alla våra fasta anställda.

I vårt produktsortiment har vi minskat utsläppen genom följande åtgärder:

  • Vårt sortiment inkluderar styrbara, dimbara och energieffektiva produkter. Det inkluderar exempelvis SmartHome-produkter som möjliggör intelligent energianvändning och A energiklass LED-lampor i enlighet med den nya energimärkningsgraden. Vissa av våra produkter använder solenergi. 

  • I produktdesignen är vår tumregel att använda så lite material som möjligt. Vi har också minskat mängden förpackningsmaterial vi använder. 

  • Vi föredrar sjöfrakt och strävar efter att optimera våra transporter.

Utöver utsläpp på företagsnivå har vi beräknat koldioxidavtrycket för utvalda produkter.

Material och återvinning 

En rad olika material behövs för att tillverka våra produkter. Airams utgångspunkt för materialval är produktsäkerhet och överensstämmelse med standarder och lagar.

Vi tar hänsyn till de olika stadierna i produkternas livscykel från allra första början av produktdesignen. En produkt som använder material sparsamt förbrukar färre naturresurser - inte bara vid tillverkning utan också vid transport. Genom att välja rätt material för avsett användningsområde säkerställer vi användbarheten och lång livslängd hos produkten.
Detta säkerställer också att de naturresurser som används för att tillverka varje produkt används så effektivt som möjligt. För att underlätta återvinning av delar tillverkade av olika material i våra produkter när de når slutet av sin livscykel undviker vi användning av lim. Vi försöker också undvika onödig förpackning.

Vi utforskar för närvarande möjligheterna att använda nya hållbara material i vårt produktsortiment.

Vi följer REACH- och RoHS-kemikalielagstiftningen, som begränsar användningen av ämnen som är skadliga för miljön och människors hälsa i produkter. Den grundläggande principen för nämnda lagstiftning är att skadliga kemikalier inte används om säkrare alternativ finns tillgängliga till rimligt pris. En av de stora förändringarna med kemikalieregleringen var förbudet mot tillverkning och import av kvicksilverinnehållande lysrör i augusti 2023.

Airam Brighter everyday

Återvinning 

Vi vill underlätta återvinning av våra Airam-produkter och deras förpackningar så mycket som möjligt. Kartong utgör 95% av vårt förpackningsmaterial. 

Vi har också ökat återanvändnings- och återvinningsgraden för material i vår egen verksamhet. När det är möjligt återanvänder vi transportförpackningar och pallar. Från vårt logistikcenter skickar vi trasiga pallar för reparation och förpackningsplast och trasiga kartongförpackningar för återanvändning som råmaterial. Mängden avfall som vi genererar minskade med 30% mellan 2020 och 2023.

Producentansvar 

Enligt avfallslagstiftningen är tillverkare och importörer av elektrisk och elektronisk utrustning, batterier och ackumulatorer, som Airam, skyldiga att återvinna sina produkter. Producentansvar gäller också för företag som förpackar produkter i Finland och för företag som importerar förpackade produkter och säljer dem på distans. Vi hanterar vårt producentansvar genom följande producent- och tjänstegemenskaper:

Energisparande

Energieffektiva produkter gör det möjligt för våra kunder att minska sin elförbrukning. Införandet av LED-ljus har dramatiskt förbättrat energiförbrukningen för belysning. LED-tekniken utvecklas också ständigt: energiförbrukningen för energiklass A-LED-lampor är upp till 60% lägre än för en standard-LED-lampa.

Förutom effektiva ljuskällor kan energi användas mer effektivt och därmed bidra till att skona miljön genom trådlös ljusstyrning som Casambi eller ActiveAhead, dimmer- och tidsströmbrytare, rörelsesensorer och olika smarta lösningar.

Under de senaste åren har vi också förbättrat energieffektiviteten i vår egen verksamhet, till exempel genom renovering av tak, förnyelse av belysning och justering av byggnadsteknik. På vårt Kerava-anläggning, där vårt huvudkontor och logistikcenter är beläget, minskade elförbrukningen med 15% och fjärrvärme med så mycket som 25% mellan 2018 och 2023.

Ecodesign och energimärkning 

Nya regler för ekodesign och energimärkning för ljuskällor, det vill säga ljuslampor, trädde i kraft i september 2021. Reformen uppdaterade bland annat kraven på energieffektivitet för ljuskällor och energimärkningsskalan. Energimärkningen indikerar vilken kategori ljuskällan tillhör baserat på dess energiförbrukning. Som tillverkare och importörer av ljuskällor sporras vi av reformen att erbjuda allt mer energieffektiva produkter.