Vi utvecklar hållbarheten i vår leverantörskedja genom att samarbeta med långsiktiga underleverantörer och partners, och vi styrs av följande principer, åtgärder och mål:
- Vi övervakar etiken, mänskliga rättigheter och miljöpåverkan vid produktion i högriskländer genom amfori BSCI-auditer.
- Vi kräver energieffektivitet i produktionsprocesser.
- Vi erkänner utmaningarna med att fastställa ursprunget för råvaror och de långa leverantörskedjor som är typiska för elektroniska produkter. Vi har påbörjat arbetet med konfliktmineraler.
- Vi följer RoHS- och REACH-förordningarna för att minimera användningen av farliga ämnen.
- Vi uppmärksammar miljöpåverkan vid upphandling av produktion och logistiktjänster.
- I våra marknadsförings- och försäljningsprocesser fokuserar vi på korrekthet i data, smidig hantering av reklamationer och serviceutveckling.
» Läs mer om våra årliga hållbarhetsmål.
Många hållbarhetsfrågor som är viktiga för Airam sträcker sig bortom våra egna väggar. Våra produkter tillverkas i Finland, Europa och Asien. Inköpskedjor ned till råmaterial sträcker sig ännu längre. Vi erkänner utmaningarna med långa leverantörskedjor, såsom svårigheten att spåra och de begränsade möjligheterna att faktiskt påverka ursprung, produktionsförhållanden eller miljöeffekter av de sällsynta råmaterial som behövs i elektrisk och elektronisk utrustning.
Kontraktsvillkor
Vi har dock börjat arbeta med våra leverantörer för att säkerställa och utveckla hållbarheten i vår leverantörskedja. Vi samarbetar endast med partners som är engagerade i etiska, människovänliga och miljövänliga aktiviteter. Vi kräver att våra leverantörer åtar sig amforis uppförandekod, följer nationell och EU-lagstiftning om kemikalier samt undviker användning av konfliktmineraler från riskområden.
Leverantörsrevisioner
Vi strävar efter långsiktiga partnerskap för att utveckla både kvalitet och hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Vi övervakar ansvarstagandet i vår leverantörskedja med tredjepartsamfori BSCI-auditeringar. Vi genomför även fabriksbesök själva och har nära kontakt med våra leverantörer.
Process för omsorgsplikt
Under 2024 inför vi en ny process för omsorgsplikt. Som en del av detta arbete kartlägger vi de mänskliga rättigheterna och miljöriskerna i vår leverantörskedja.