Badrummet är inte bara till för att tvätta sig. Det är även ett ställe där man återhämtar sig och sköljer bort vardagens bekymmer. En välplanerad och ändringsbar belysning kan omvandla rummet efter varje användares behov. För städningen skull behövs det en effektiv allmänbelysning, men samtidigt är det viktigt med stämning när man ska koppla av.
Mysig belysning i fuktiga utrymmen
Vid planering av belysning i badrum och bastu måste man vara särskilt observant på väggarnas material och färger. I badrum används ofta ljusa reflekterande ytor, till exempel blankt kakel och speglar, vilket gör att bländning kan vara ett problem. Mörka ytor suger åt sig ljus och måste därför belysas starkare.
Bakgrunds- och spegelbelysningen spelar stor roll. En armatur som är monterad i eller över ett spegelskåp ger ett mjukt, indirekt ljus åt hela utrymmet. Belysningen kan även komma från downlights som placeras i taket ovanför spegeln. Speglar används förstås som hjälp vid uppfräschning och sminkning. Var observant på färgtemperaturen och färgåtergivningsindex (CRI) på ljuset från armaturen, så att huden ser naturlig ut i spegelbilden.
Mångsidiga LED-strips
Allmänbelysning kan utföras med downlights eller plafonder. En särskilt snygg lösning skapar du med linjelampor, dvs. LED-strips med opalkupor som är monterade i aluminiumprofiler. Infällda i taket och i kombination till exempel med ribbtak blir det en vacker helhet som osökt smälter in i konstruktionerna. Observera att armaturer i fuktiga utrymmen måste ha minst IPX4-klass som visar att ljuskällan är strilskyddad.
Bastubelysning
För elanordningar som installeras i bastu finns en egen standard, enligt vilken elanordningar som inte hör till bastuugnen måste placeras på minst en halv meters radie från ugnen. Ugnens skyddsområde går ända upp till bastutaket. För elanordningar som monteras utanför skyddsområdet upp till en meters höjd från golvet finns inga fastställda krav på omgivningstemperatur. Valet av anordning görs enligt de temperaturer som mest troligt förekommer. Upp till en meter och över ska anordningen tåla en temperatur på 125 °C (ledningar 170 °C) och utrustningen ska vara IP24-klassad.
Hettan gör att LED-lampornas livslängd minskar betydligt, och de kan inte rekommenderas för de hetaste områdena i bastun. Även Airams bastuarmaturer och bastulampor är avsedda att monteras lägre än en meter.
Om du vill kan du får Airams bastuarmaturer i samma färgton som bastupanelen. Trädelarna i bastuarmaturen är av inhemsk klibbal och är också tillverkade i Finland.
Belysning av badrum, checklista:
- Kontrollera armaturernas kapslingsklass. Be experter från elbranschen om hjälp.
- Undvik bländning. Var uppmärksam på ytmaterial och speglar.
- I samband med speglar välj en ljuskälla som har bra färgåtergivningsindex.
- Dela upp belysningen i olika nivåer, så fungerar utrymmet effektivt i vardagen och vid städning, men går även att anpassa för avkoppling och spastunder.