Allmänbelysning med LED-strip

Allmänbelysning med LED-strip

Med mångsidiga LED-strips och aluminiumprofiler kan du även bygga allmänbelysning för hemmet. En energieffektiv LED-belysning är en långsiktig lösning som allmänbelysning.

Av tradition har belysning med LED-strips använts i kök och hemvårdsrum, infällda i aluminiumprofiler i mellanrum mellan skåp eller på skåp för att ge indirekt ljus. LED-strips och aluminiumprofiler är dock mer mångsidiga än så. Deras utmärkta egenskaper kan utnyttjas även på andra håll som allmänbelysning i hemmet.

Ljus utan åthävor inifrån konstruktionerna

LED-lampor som allmänbelysning för huset är en långsiktig lösning. Det är en energieffektiv belysning som betalar sig snabbt genom lägre energiförbrukning. Till skillnad mot traditionella takarmaturer kan allmänbelysningen i bostadsutrymmen utföras som linjebelysning genom att fälla in en LED-strip i vägg- eller takkonstruktionen tillsammans med en aluminiumprofil. En belysning som utförs på det sättet stjäl inte utrymme från bostadshöjden och smälter diskret in i husets konstruktioner med respekt för husets arkitektur. Lösningen passar naturligt in i modern nybyggnation, men den kan även installeras i renoveringsobjekt t.ex. i samband med reparation av innertak.

Profilen förlänger LED-stripens livslängd

Tillsammans med aluminiumprofilen får din LED-stripinstallation en genomarbetad finish. Airam har ett stort utbud av aluminiumprofiler. I sortimentet finns profiler av olika höjd och bredd för både raka ytor och montering i hörn. I profilerna används Rigel II, Apus II eller Norma II ledstrips och kompatibla förkopplingsdon. Rigel II Flex strips kan användas även i utmanande objekt, eftersom det kan böjas även i sidled.

Med aluminiumprofilernas opalkupor får man ett behagligt och jämnt ljus som tar bort punktformen. Genom att använda profiler garanterar du snörräta ljuslinjer och lång livslängd på LED-stripen.

Linjavalot ovat tyylikkäitä.

Tips för planering och montering

  • Tänk på placeringen av ljuslinjen redan när huset byggs. Det lönar sig att låta en expert göra belysningsplaneringen. En professionell planerare vet var det är bäst att köpa LED-strips och profiler, hur lång tid det tar att installera armaturerna och vad det kostar.
  • Fundera på hur mycket ljus du vill ha och i vilken färg. LED-strips finns med olika effekter. Fundera på om du vill ha klart vitt ljus på 4000 K eller varmare på 3000 K.
  • Tänk på vilken IP-klass som armaturen kräver. I torra utrymmen inomhus kan du montera en LED-strip med kapslingsklass IP20. Om du monterar stripen i fuktiga inomhusutrymmen eller utomhus måste kapslingsklassen vara minst IPX4, då ljuskällan är strilsäker. För utomhusanvändning passar t.ex. LED-stripen Norma II med kapslingsklass IP65, vilket betyder att produkten är dammtät och spolsäker. Det är alltså ett säkert och klokt val för utomhusutrymmen.
  • Fundera på om du vill att armaturen ska vara dimningsbar. LED-stripen Norma 12V och Apus 12V kan förses med separat dali/tryckknappsdimning.
  • LED-strips som går på 230 V ansluts till elnätet med hjälp av ett separat förkopplingsdon. Vi rekommenderar att du överlåter installationen till en professionell elmontör.